Lubię
kwaśne smaki, gdy jest gorąco. Rabarbar moim zdaniem idealnie się
nadaje na ciepłe, wiosenne dni. Dla mnie widok długich łodyg na
straganach na przydomowym bazarku oznacza wiosnę i wywołuje uśmiech :)
Składniki (na blachę 30x24 cm)3 jajka
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
100 ml jogurtu (ja użyłam o smaku truskawkowym)
ok 500 g owoców - rabarbaru i truskawek
Rabarbar pokroić w kawałki, truskawki odszypułkować i odstawić.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka dokładnie ubić z cukrem pudrem na biały kogel-mogel - gdy ten będzie zrobiony dolewać cienką strużką olej, cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita dodawać naprzemiennie mąkę z jogurtem do całkowitego połączenia się składników.
Otrzymaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowanymi wcześniej owocami i piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)