piątek, 27 czerwca 2014

Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem

Ostatnio wprost zakochałam się w cytrynach - ale ostatnimi czasy w ogóle gustuję w kwaśnych rzeczach.
Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato!
Składniki:
Ciasto:
200 g (kostka) masła
sok i skórka starta z 1,5 cytryny
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
cukier puder - około 10-12 czubatych łyżek

Ciasto:
Masło rozpuścić. Przestudzić i dodać do niego sok i skórkę z cytryny.
W misce wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Jajka ubić z cukrem na biały kogel-mogel. Dodać roztopione masło z sokiem i skórką z cytryny i aromat waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
Ciasto przelać do formy do babek.

Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka.

Lukier:
Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy kolor i konsystencję.
Ciepłym i płynnym jeszcze lukrem polać ciasto.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. ale baba! :) Świetna, cytrynowe to chyba jedyne jakie właśnie zajadam.. :)

    Myślę, że świeże figi raczej się nie sprawdzą.. Ale probować zawsze można :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nie zmienia to faktu, że przepis na Twój chleb wypróbuję! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Renula - dziękuję :)
      Nieskromnie powiem, że smakowo również pierwsza klasa! :)

      Usuń
  3. Przepiękna! I ten gęsty lukier! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)