Dziś zapraszam na kompot rabarbarowo - truskawkowy Trochę kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie!
Składniki:
500 g rabarbaru
500 g truskawek
1,5 litra wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać. Dodać sok z limonki i spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :)
Można podawać z wkrojonymi plastrami cytryny i świeżą miętą.
Smacznego! :)
Wygląda pysznie :):) pewnie smakuje jeszcze lepiej :):)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam (mimo, że nie lubię truskawek ;))
UsuńSuper kompocik, bardzo taki lubię!
OdpowiedzUsuń