piątek, 6 czerwca 2014

Domowe nachosy z dipem pomidorowym

Lubicie nachosy? Ja uwielbiam!
Nie wiem, czy wiecie, ale znacznie zdrowsze i smaczniejsze nachosy możecie zrobić sami w domu. To naprawdę proste, a przyjemność z chrupania ich przed tv podwójna :)

Idealny pomysł gdy po zrobieniu tortilli na obiad zostaje parę placków, które otwarte szybko wysychają i twardnieją; lub gdy mają wpaść niezapowiedziani goście.
 
Składniki:
Nachosy:
1 paczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu
odrobina oliwy z oliwek
sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania*
Dip:
Około 10-12 pomidorków cherry
1 duża szalotka
3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta)
1 łyżka oliwy
2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli Tao-Tao
sól, pieprz, ostra papryka do smaku

Nachosy
Placki tortilli kroimy na ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (ja wolę mniejsze ;)). Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami wedle gustu, smaku i uznania.
Układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobieiem. Warto zadbać o to, żeby nachosy nie nachodziły na siebie, bo wtedy część z nich będzie niedopieczona.

Dip
Pomidorki kroimy na pół, po czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, sos pomidorowy i przyprawy.

Jeśli lubicie nachosy z serem - warto je nim posypać w trakcie podpiekania.

Smacznego :)

 
 

2 komentarze:

  1. Zawsze mi zostają tortille a nigdy nie wpadłam na to... ale już wiem i po raz kolejny będziesz moją inspiracją :-) na pewno wypróbujemy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :)
      Próbuj i koniecznie się pochwal jakie wyszły :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)