środa, 4 lutego 2015

Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym

Odkryłam w lodówce 2 kolby kukurydzy, a że w najbliższym czasie nie kroi się raczej żaden grill (;))- musiałam je zużyć inaczej, więc połączyłam przyjemne z pożytecznym.

Składniki:
2 kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej kukurydzy z puszki -  2 szklanki)
500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
2 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy w proszku
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki curry
sól, pieprz

Kukurydzę obrać z liści i oddzielić ziarna od kolb.
Do garnka włożyć masło i roztopić. Dodać starty imbir, pokrojony w bardzo drobną kostkę czosnek i smażyć przez 2 minuty aż składniki się przyrumienią. Dodać ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż kukurydza się zarumieni. Dodać kurkumę, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo dokładnie wszystko zmiksować.
Zupę przesiać przez sitko - kukurydza ma sporo łusek, które są dość twarde, dlatego naprawdę warto się ich pozbyć.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)