Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem - pyszota!
Składniki (na około 20 sztuk):
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Lukier:
łyżeczka wody
cukier puder
Wodę, sok z cytryny i masło umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dosypujemy po trochu mąki - masa powinna zacząć odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej (może być jeszcze lekko ciepła) masy dodajemy sól i wbijamy po 1 jajku dokładnie mieszając.
W rondelku rozgrzewamy olej.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty. Bierzemy rękaw cukierniczy z taką końcówką i wyciskamy gniazdka z ciasta na papier do pieczenia. Pączki delikatnie wkładamy do rozgrzanego oleju, papierem do góry, po czym delikatnie odrywamy papier od ciasta.
Gniazdek nie należy smażyć zbyt gęsto, bo rozrastają się w trakcie pieczenia.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Lukier
Cukier puder ucieramy z łyżeczką ciepłej wody do uzyskania gęstego lukru, którym polewamy usmażone pączki.
Smacznego :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń