Dalszy ciąg wykorzystywania pomarańczy. Słodki, puszysty sernik, za oknem śnieg, a na talerzu wiosna! ;)
Składniki:
Spód czekoladowy:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
50 g brązowego cukru
1 duże jajko
100 g mąki
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego
200 g cukru
4 duże jajka
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 2 pomarańczy
sok z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
Dodatkowo:
konfitura pomarańczowa
kawałki pomarańczy
Spód czekoladowy
Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy brązowy cukier i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Masa serowa
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i ubijamy mikserem (bądź mieszamy rózgą) do połączenia się składników.
Wylewamy na spód i wstawiay na ok. 60-70 minut do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (nie wyjmujemy, bo ciasto opadnie!).
Po ostygnięciu smarujemy konfiturą pomarańczową i wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.
Smacznego :)
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńEwa! Kawałeczek i dla mnie do kawy poproszę :)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to murowana poprawa humoru! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cytrusową nutę w ciastach- super :)
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html