Robiliście kiedyś granolę w domu? Jeśli nie - zachęcam, robi się ją bardzo prosto, a smakuje obłędnie. Cudownie nadaje się na śniadanie, również to drugie, jedzone w pracy. Do granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrębów żytnich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki sezamu
4-5 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki: jogurt naturalny, poziomki
Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego przygotowaną mieszankę, równomiernie rozkładając i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 130 stopni. W trakcie pieczenia mieszamy od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło i upiekło się równomiernie. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy do szczelnego pojemnika.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja dodałam jogurtu naturalnego i poziomek.
Smacznego :)
Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
u mnie na śniadanie jest co prawda Granola kupna i z Sante smakuje mi najlepiej, domowej nigdy nie robiłam :) a te poziomki !
OdpowiedzUsuńMarto - spróbuj zrobić, smak jest nieporównywalny :)
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam takie śniadania .
OdpowiedzUsuńProsto , szybko ,smacznie i syto :) Granola domowa najlepsza !