czwartek, 7 listopada 2013

Panna Cotta

Przyznam szczerze: robiłam ją pierwszy raz. I wyszła!
Jedyna rzecz do poprawy: sprawienie, zeby nie wszystkie ziarna wanilii opadły na dno ;)
Składniki (na 4-6 porcji):
250 ml śmietany kremówki
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszki
1 laska wanilii
2 łyżki likieru kokosowego
Dodatki: wedle gustu

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać z niej ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ziarna wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać likier, zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać do momentu, aż cała się rozpuści.
Tak przygotowaną mieszankę przelać do filiżanek lub kokilek (ja wlałam do silikonowych foremek na babeczki) i odstawiamy do przestygnięcia, po czym przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Aby ułatwić wyciąganie deseru z naczynek można je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie.

Przybierać wedle uznania.

Smacznego :)

7 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)