sobota, 2 listopada 2013

Śniadaniowe scones z żurawiną

Kolejna pozycja śniadaniowa, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu :)
Składniki (na 8-10 sztuk):
1 i 2/3 szklanki mąki
1/4 szklanki drobnego cukru
50 g miękkiego masła, posiekanego w kostkę
1 duże jajko
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki wedle gustu: u nas były żurawiny, można dodać też suszonych moreli, rodzynek, itp.

Przygotować 2 miski i nastawić piekarnik na 220 stopni.


W jednej misce dokładnie ubić jajko, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
W drugiej przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Dolać do tego 3/4 składników z drugiej miski (mleko z jajkiem), wsypać ulubione dodatki i zagnieść ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm, wycinać ciastka, układać na papierze do pieczenia, posmarować resztką mieszanki jajeczno-mlecznej.
Piec około 10-12 minut.

Podawać z dżemem, bitą śmietaną, kakao.

Smacznego :)



Akcja ŻURAWINOWA!




5 komentarzy:

  1. pyszne scones na śniadanie, jestem za! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam scones w każdej postaci! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak z żurawiną, to dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to smacznie wygląda! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)