niedziela, 17 listopada 2013

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca.
Składniki:
4-5 dużych cebul
2 łyżki brązowego cukru
200 ml białego wytrawnego wina
1 litr wywaru wołowego (może być warzywny)
1 średnia marchew 
5 łyżek masła
4 łyżki oliwy 
ząbek czosnku
sól, pieprz, tymianek, ser żółty
Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino

Masło topimy w garnku z oliwą. W tym czasie cebulę kroimy na drobne pióra. Gdy oliwa nabierze odpowiedniej temperatury, do garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie i zbrązowieje. Jeśli tak już się stanie, do garnka ścieramy marchew na tarce o grubych oczkach i zalewamy całość wywarem wołowym. Jeśli ktoś woli, żeby zupa była pożywniejsza, to na tym etapie powinien do niej dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.
Zupę można posypać z wierzchu serem żółtym i podawać z grzankami.

Smacznego :)

Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK


3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)