poniedziałek, 23 grudnia 2013

Makowiec z jabłkiem

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki!
Składniki:
400 g maku
2 szklanki mleka
400 g cukru pudru
8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną)
8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych
6 jajek
200 g masła
5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy

Mleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać mak i gotować około 10 minut caly czas mieszając. Po tym czasie odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie mak trzykrotnie zmielić - ja użyłam blendera. W przepisie z którego korzystałam radzono, aby odcisnąć mak z mleka, ale ja tego nie zrobiłam.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak.
Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek.

Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną.

Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i  keksówki 24x10 cm.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przestudzić, posypać cukrem pudrem i smacznego :)

Smacznego :)

 Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku
Dzisiejszy przepis powstał na podstawie bloga www.domowe-wypieki.pl, został jednak dość znacznie zmodyfikowany.




2 komentarze:

  1. miałam upiec go w tym roku, ale zabrakło... a raczej zbyt wiele innych rzeczy się popiekło :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile trzeba dać tych jabłek i w jakich kawałkach (pokrojone, starte na tarce czy jeszcze inaczej)?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)