A Wy? Macie już swoje pierniczki?
Jeśli nie, to... Do dzieła :)
Składniki:
125 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
200 g miodu
400 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło utrzeć z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, cynamon i sodę oczyszczoną. Dosypując po trochu mąki zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-4 mm, wycinamy pierniczki i pieczemy około 6-8 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciągamy, ozdabiamy i... smacznego :)
Ja moje pierniczki posypałam jedynie cukrem pudrem lub cynamonem i wyglądają moim zdaniem super :)
Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)