I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej!
I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje.
Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :)
Składniki:
1 średnia cebula
100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego
250 g kurek
1 mała śmietana 18%
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
ulubiony makaron ;)
ser do posypania - u mnie pecorino
Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni - dodajemy cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :)
*Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie.
Ależ on musi smakować <3
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda!
Dziękuję bardzo :)
UsuńZacne danie z darami lasu ;) jak mrozisz kurki? czy poza oczyszczeniem stosujesz na nich jeszcze jakieś zabiegi?
OdpowiedzUsuńRenula - kurki trzeba obgotować, bo inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie. Wystarczy parę minut we wrzątku, po czym trzeba wyjąć i wysuszyć i do woreczków :)
UsuńDziękuję! ;) zachęciłaś mnie do ich zachomikowania;)
UsuńKochana, trafiłaś idealnie w mój czuły punkt :) Dam się pokroić za to danie <3
OdpowiedzUsuńpięknie podany ten makaron.. u mnie pewnie byłaby to bryja i tyle :O
OdpowiedzUsuńAle pięknie, pięknie :)
Zrobiłam i jest przepyszne :) właśnie jem :)
OdpowiedzUsuń