poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sorbet mocno cytrynowy


Żar leje się z nieba, a za mną nadal 'chodzą' cytryny! Woda z cytryną już nie działa, domowa mrożona herbata z mnóstwem cytryn i limonek również... co robić?
A odpowiedzią jest sorbet! Pyszny, zimny, idealny!

Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji... na wszelki wypadek ;)

Składniki:
szklanka wody
1/3 szklanki cukru
sok z 4 dużych cytryn
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej lub napoju typu sprite (wtedy polecam dodać mniej cukru)
 
W rondelku wymieszać skórkę startą z cytryny z wodą i cukrem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez parę minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a woda się trochę wygotuje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do tak przygotowanego syropu  dodać sok z cytryny raz wodę mineralną gazowaną. Zamrozić w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją bądź włożyć do zamrażarki i mrozić przez około 3 godziny, co 30-40 minut wyjmować i całość mieszać.

Smacznego :)

Z moimi ulubionymi paluszkami miętowymi :))
Akcja lodowa 2014 Akcja lodowa 2014

13 komentarzy:

  1. Sorbet cytrynowy idelanie się sprawdzi na upały:) Przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie schładza w takie gorące dni :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi niesamowicie orzeźwiać, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to co - pyszny sorbet! :))
    Powodzenia i daj proszę znać jak efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile taki sorbet może być w zamrażarce?? po upływie około 3h od włożenia do lodówki??
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. czy przepis się sprawdza bez użycia maszynki do lodów? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smacznie , ile wychodzi tego sorbet bo potrzebuje zrobić dla 5 osób?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)