Gdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i
cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a
jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną.
Zupa jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczna, pachnąca, sycąca.
Składniki:
1,5 litra wywaru warzywnego lub rybnego
1 kg ryby
sok z 2 cytryn
skórka z dwóch cytryn / część skórki zostawić do posypania zupy
200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki 30 lub 36%
sól, pieprz
tymianek lub pietruszka
Opcjonalnie: ryż
Do
garnka wlać wywar, dodajemy tymianek lub pietruszkę i chwilę gotujemy.
Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy 5-10 minut, po
czym wlewamy mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę*, sok z cytryny i
skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i
podajemy.
Jeśli zupę chcecie podać z ryżem - ryż należy ugotować osobno.
Smacznego :)
* jeśli dodajecie śmietany, możecie odjąć jej 2 łyżki i ubić - taką śmietaną potem ozdobić zupę.
Bardzo ciekawe połączenie, chętnie bym zjadła takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I zapraszam na talerz :))
UsuńJakoś ciągle mam problem żeby przekonać się do zupy rybnej. Muszę jednak powiedzieć, że przepis przypadł mi do gustu i zupa wygląda bardzo apetycznie. Może w końcu się przekonam i spróbuję przygotować taką zupę :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też nie przepadam za zupami rybnymi, ale ta naprawdę mnie urzekła :)
UsuńZupa cytrynowa? Genialne, uwielbiam zupkę z ryby a do tego jeszcze w takim wydaniu... z mlekiem kokosowym. Strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńZ kremówką też jest super ;)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńOryginalny i pyszny przepis! Ekstra! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPoproszę o talerz takiej zupy, rybna to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMoj chłopak jadł taką zupkę w Bułgarii przerobilam wiele przepisów jednak ten okazal się strzalem w 10 !! Pychaaa!!
OdpowiedzUsuń