poniedziałek, 11 maja 2015

Cytrynowa zupa rybna

Gdy przychodzi dzień, że chodzą za człowiekiem jednocześnie ryba i cytryna, to trzeba zakasać rękawy i zrobić coś bardzo prostego, a jednocześnie pysznego: cytrynową zupę rybną.
Zupa jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Aromatyczna, pachnąca, sycąca.
Składniki:
1,5 litra wywaru warzywnego lub rybnego
1 kg ryby
sok z 2 cytryn
skórka z dwóch cytryn / część skórki zostawić do posypania zupy
200 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki 30 lub 36%
sól, pieprz
tymianek lub pietruszka
Opcjonalnie: ryż

Do garnka wlać wywar, dodajemy tymianek lub pietruszkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki rybę i gotujemy 5-10 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę*, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujmy ok. 5 minut i podajemy.

Jeśli zupę chcecie podać z ryżem - ryż należy ugotować osobno.

Smacznego :)

* jeśli dodajecie śmietany, możecie odjąć jej 2 łyżki i ubić - taką śmietaną potem ozdobić zupę.

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, chętnie bym zjadła takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś ciągle mam problem żeby przekonać się do zupy rybnej. Muszę jednak powiedzieć, że przepis przypadł mi do gustu i zupa wygląda bardzo apetycznie. Może w końcu się przekonam i spróbuję przygotować taką zupę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie przepadam za zupami rybnymi, ale ta naprawdę mnie urzekła :)

      Usuń
  3. Zupa cytrynowa? Genialne, uwielbiam zupkę z ryby a do tego jeszcze w takim wydaniu... z mlekiem kokosowym. Strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o talerz takiej zupy, rybna to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)