Coraz częściej robię w kuchni rzeczy małe - np. serniczki takie jak te lub te, ciasto marchewkowe czy te szarlotki z kruszonką, podrasowane z brandy. Jest to wygodne, łatwo zabrać na wynos, a że w ostatnim czasie dużo czasu spędzam na spacerach - opcja super!
Składniki (na 4-6 tartaletek):
Ciasto:
1/2 kostki zimnego masła (100 g)
1 i 1/3 szklanki mąki (200 g)
1 żółtko
1 łyżka brandy
Farsz jabłkowy:
4 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml brandy
Kruszonka:
1/4 kostki masła (50 g)
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
Dodatkowo: cukier puder
Ciasto
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika.
Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut - aż spod się delikatnie podpiecze.
Farsz jabłkowy
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową, cukrem waniliowym i brandy. Dokładnie mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Kruszonka
Masło topimy i dodajemy do niego naprzemiennie po łyżce mąki i cukru cały czas mieszając. Po pewnym czasie uzyskamy cudną kruszonkę, którą wykładamy na farsz jabłkowy.
Tartaletki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego :)
Świetny jest ten dodatek brandy! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo podbija smak, polecam ;)
UsuńSuper się prezentują. Masz pięknie niebieskie tło.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMniam mniam jak pysznie :):)
OdpowiedzUsuńAlkoholu w ciastach unikam, ale i tak musiały smakować rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńBez brandy też będą smakowały wybornie :)
UsuńŚwietne tarteletki, smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, muszę przyznać, że były pyszne :)
Usuń