Straszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;)
To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze ;)) zamiennika.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):
150 g płatków owsianych
400 ml mleka
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml płynnego miodu
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej
owoce: jagody, borówki, maliny
cukier puder do posypania
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić.
Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i... smacznego :)
To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze ;)) zamiennika.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 26 cm):
150 g płatków owsianych
400 ml mleka
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 ml płynnego miodu
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki - u mnie owsiana - mąkę można zastąpić tartymi orzechami, ale trzeba ich dać trochę więcej
owoce: jagody, borówki, maliny
cukier puder do posypania
Płatki owsiane zalać gorącym mlekiem i odstawić na koło 20 minut, aż część mleka zostanie wchłonięta przez płatki. Po tym czasie odcisnąć płatki z mleka (zostawiając ok. 2-3 łyżek mleka) i odstawić.
Masło ubić mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, posypać cukrem pudrem i... smacznego :)
Przed pieczeniem
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńNigdy nie byłam na diecie:D ale takie ciasto mi się podoba. Na pewno jest zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńJa się ludźmi na diecie nie przejmuję - skoro przyjeżdżają do mnie, o diety muszą zostawić za drzwiami ;) Prawdziwy problem mam z alergikami...
OdpowiedzUsuńBoskie to ciacho :)
pooodziel się! pooodziel.. to tak cudownie wygląda.. a pewnie jak pachnie! :)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho, podoba mi się owsiany spód :)
OdpowiedzUsuń