środa, 27 maja 2015

Czekoladowo-truskawkowy deser z nasionami chia

Ach, no to będzie truskawkowy tydzień, czemu nie? ;)

Następny będzie szparagowy, przygotujcie się ;)

Jeśli chcecie zrobić ten deser - zróbcie go 4-5 godzin przed podaniem. Niestety - obawiam się, że wcześniej nie wyjdzie taki, jak powinien.
Składniki (na 3-4 szklanki deseru):
Część czekoladowa:
1/3 tabliczki czekolady (u mnie gorzka, ale mleczna też mogłaby się nadać)
1 szklanka mleka 3,2 %
3 łyżki nasion chia
Część truskawkowa:
1/2 szklanki truskawek
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki nasion chia

Część czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka. Studzimy i po przestudzeniu dodajemy nasiona chia.
Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Część truskawkowa

Mleko, cukier i truskawki umieszczamy w misie blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Dodajemy nasion chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Po wyjęciu z lodówki do szklanek dodajemy część czekoladową i na to część truskawkową.
Podajemy od razu lub po jeszcze 15 minutowym schłodzeniu.

Smacznego :)
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

9 komentarzy:

  1. Ewa, a mleko z części czekoladowej dodajemy, czy rozpuszczamy w nim czekoladę i ile masła skoro pojawia się w opisie, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej - jest o tym informacja w opisie. O maśle nie ma ani słowa :>

      Usuń
  2. w takim razie można na noc :)
    mniam! idealny.. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo ! Można się zakochać od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie fajnie, że zrobiłaś taki dwupoziomowy deser! Dzięki temu oba smaki mają szansę się przełamać i dać sobie nawzajem jakieś tło i punkt odniesienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja chętnie się poczęstuje takim deserem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)