poniedziałek, 4 maja 2015

Koktajl ze szpinaku, banana, jabłka z nasionami chia

Długie weekendy mijają zdecydowanie za szybko! A ten, który skończył się wczoraj nie dość, żę był za krótki, to jeszcze za deszczowy...
Część z Was, którzy obserwują mój profil na facebooku (KLIK) wiedzą, że wybraliśmy się do Bielska (przy okazji bardzo polecam kuchnię restauracji hotelu Sahara!). A co Wy robiliście? Gdzie Was poniosło?

Wiem, że dla niektórych długie weekendy bywają bardzo uciążliwe, dlatego dziś - szczypta zdrowia w szklance! :)
Składniki (na 2 duże szklanki):
5 łyżek nasion chia (o zaletach nasion chia pisałam już TU)
8-10 łyżek zimnej wody
400 g szpinaku
1 duży banan
1 duże jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki soku jabłkowego (najlepiej domowego)*

Nasiona chia zalewamy wodą - tak, żeby woda je przykrywała; i zostawiamy na 3-4 godziny do napęcznienia.
Szpinak dokładnie myjemy.

Szpinak, pokrojonego w kostkę banana i jabłka, sok z cytryny, sok jabłkowy* oraz nasiona chia (razem z wodą w której się moczyły) dokładnie blendujemy. Przelewamy do szklanek i... smacznego :)

*z tych proporcji koktajl wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadszy - dodajcie więcej soku jabłkowego

17 komentarzy:

  1. Samo zdrowie, jeju jaki on ma cudowny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)