Strasznie dawno nie było mi dane jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 kg śliwek
4 łyżki cukru
Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania
Śliwki
poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę -
wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże.
Ziemniaki
obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i
przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę
pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie
ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek
nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy
dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną
kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące.
Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać
z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem
pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy?
Smacznego :)
I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)