Idealne na śniadanie, pięknie pachną w całym domu w niedzielny poranek...
Składniki: (na około 10-12 bułeczek)
500 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
rozbełtane jajko
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać oliwę i zagniatać ciasto dodając po trochu ciepłej wody. Na początku ciasto będzie kleiło się do rąk, ale po pewnym czasie przestanie.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie z ciasta formować bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut, do zarumienienia.
Smacznego :)
I nieodmiennie zachęcam do odwiedzenia profilu na FB: Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowe bułeczki... coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń