piątek, 25 października 2013

Mocno czekoladowe brownie

Jakie było zdziwienie mojej koleżanki Iwony, kiedy po którejś z imprez zrobiłyśmy brownie w jakieś 40 minut - uważała, że zrobienie brownie jest trudne, długotrwałe i bardzo skomplikowane. W rzeczywistości to ciasto z tych do zrobienia po niespodziewanym telefonie gości "Przyjeżdżamy!"
Składniki:
kostka masła
3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło na bardzo wolnym ogniu roztopić w rondelku z czekoladą - cały czas delikatnie mieszać trzepaczką. Gdy wszystko ładnie się roztopi zdjąć z ognia i odczekać ok. 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie dodać jajka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. całość powinna być spieczona z wierzchu a w środku wilgotna.
Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)
Rzeczona trzepaczka :)
 

5 komentarzy:

  1. Ja piekę bardzo podobne ciasto, tylko zamiast czekolady dodaję 2 łyżki kakao. Jajka daję 4 i żółtka wrzucam do ostudzonej masy a białko ubijam na pianę i dodaję na koniec. Chyba daję trochę więcej mąki, poza tym to samo:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, brownie jest szybkie i pyszne, i zaspokaja gwałtowne zapotrzebowanie na czekoladę. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd pierwszy raz upiekłam to ciasto - pokochałam je! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cisto wlasnie w piekarniku.Przygotowanie banalne.W sam raz dla leniuchow albo osob zaczynajacych przygode z pieczeniem.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)