niedziela, 1 grudnia 2013

Śniadanie: domowa granola z jogurtem i poziomkami

Tak, dokładnie, dobrze widzicie z poziomkami!Zamroziłam wiosną i delektuję się zimą :)
Robiliście kiedyś granolę w domu? Jeśli nie - zachęcam, robi się ją bardzo prosto, a smakuje obłędnie. Cudownie nadaje się na śniadanie, również to drugie, jedzone w pracy. Do granoli można dodać ulubione suszone owoce, polecam więc eksperymentować i dodawać coś od siebie :)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka otrębów żytnich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki sezamu
4-5 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki: jogurt naturalny, poziomki

Płatki, otręby, wiórki, słonecznik, sezam i cynamon bardzo dokładnie mieszamy w misce, dodajemy miód i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego przygotowaną mieszankę, równomiernie rozkładając i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 130 stopni. W trakcie pieczenia mieszamy od czasu do czasu, żeby nic się nie przypaliło i upiekło się równomiernie. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekładamy do szczelnego pojemnika.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja dodałam jogurtu naturalnego i poziomek.

Smacznego :)

Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

3 komentarze:

  1. u mnie na śniadanie jest co prawda Granola kupna i z Sante smakuje mi najlepiej, domowej nigdy nie robiłam :) a te poziomki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto - spróbuj zrobić, smak jest nieporównywalny :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie śniadania .
    Prosto , szybko ,smacznie i syto :) Granola domowa najlepsza !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)