Składniki: na 1 lub 2 małe porcje
100 g ciemnej czekolady o min 70 % zawartości kakao
100 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
łyżka dobrego, gorzkiego kakao
laska wanilii lub cukier waniliowy
W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną, ale ja z tego rezygnuję.
W przypadku czekolady na gorąco, zresztą jak w przypadku używania czekolady do czegokolwiek w kuchni, ten najważniejszy składnik ma bardzo duże znaczenie. Warto zainwestować w dobrej jakości gorzką czekoladę z dużą ilością kakao.
Smacznego!
Chocolate... anything is good if it's made of it!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)