poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Jogurtowe lody owocowe bez maszynki

Świeże maliny, jagody, wiśnie i borówki powoli się kończą, więc trzeba wykorzystywać te ostatnie dostępne na rynku owoce. A że nadal liczę na gorące letnie dni, staram się mieć w zamrażarce lody, które pozwolą przeżyć każdy upał.
W 4 numerze magazynu KUKBUK pojawiło się parę przepisów na lody - jeden z nich trochę zmieniłam i mam borówkowo - jagodowo - jogurtowe lody na patyku.

Składniki:
150 ml gęstego jogurtu -  w przepisie była mowa o greckim, ale ja użyłam malinowego
60 g owoców - ja użyłam jagód i borówek
2 łyżki miodu

Przygotowujemy 2 miseczki. W jednej jogurt mieszamy z 1 łyżką miodu. W drugiej z miodem mieszamy rozdrobnione blenderem owoce.Masę jogurtową dzielimy na 2 części i do jednej z nich przekładamy część owoców i dokładnie mieszamy - uzyskujemy więc 3 warstwy: owocową, owocowo - jogurtową i jogurtową.
Do pojemników na lody wlewamy owoce i mrozimy przez około 30 minut. To samo robimy z drugą warstwą. Po wylaniu ostatniej warstwy wtykamy patyczki do lodów i mrozimy całość przez co najmniej 4 godziny.

Ilość warstw i ich kolejność zależy od Waszej wyobraźni.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. cześć Ewa! Twoje lody wyglądają bardzo fantazyjnie. też ciesze się ostatnim kukbukiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Kukbuk jest świetny - nawet jeśli nie patrzeć na niektóre przepisy, to na sposób jego wydania.

      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Wygladaja super! Myslisz, ze z malinami wyjda??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, ze mozna! Z tym, ze maliny przetarlabym przez sitko, zeby pozbyc sie pestek.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)