Świeże maliny, jagody, wiśnie i borówki powoli się kończą, więc trzeba wykorzystywać te ostatnie dostępne na rynku owoce. A że nadal liczę na gorące letnie dni, staram się mieć w zamrażarce lody, które pozwolą przeżyć każdy upał.
W 4 numerze magazynu KUKBUK pojawiło się parę przepisów na lody - jeden z nich trochę zmieniłam i mam borówkowo - jagodowo - jogurtowe lody na patyku.
Składniki:
150 ml gęstego jogurtu - w przepisie była mowa o greckim, ale ja użyłam malinowego
60 g owoców - ja użyłam jagód i borówek
2 łyżki miodu
Przygotowujemy 2 miseczki. W jednej jogurt mieszamy z 1 łyżką miodu. W drugiej z miodem mieszamy rozdrobnione blenderem owoce.Masę jogurtową dzielimy na 2 części i do jednej z nich przekładamy część owoców i dokładnie mieszamy - uzyskujemy więc 3 warstwy: owocową, owocowo - jogurtową i jogurtową.
Do pojemników na lody wlewamy owoce i mrozimy przez około 30 minut. To samo robimy z drugą warstwą. Po wylaniu ostatniej warstwy wtykamy patyczki do lodów i mrozimy całość przez co najmniej 4 godziny.
Ilość warstw i ich kolejność zależy od Waszej wyobraźni.
Smacznego :)
cześć Ewa! Twoje lody wyglądają bardzo fantazyjnie. też ciesze się ostatnim kukbukiem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKukbuk jest świetny - nawet jeśli nie patrzeć na niektóre przepisy, to na sposób jego wydania.
Pozdrawiam! :)
Wygladaja super! Myslisz, ze z malinami wyjda??
OdpowiedzUsuńOczywiscie, ze mozna! Z tym, ze maliny przetarlabym przez sitko, zeby pozbyc sie pestek.
UsuńPozdrawiam :)