Składniki
Spód:
ok. 200 g kruchych ciastek (ja użyłam owsianych ciastek z orzechami - postaram się żeby przepis też się kiedyś tu pojawił)
70 g masła
Ciastka drobno pokruszyć - ja ostatnio najnormalniej w świecie ścieram je na drobnej tarce. Dodać do nich roztopione i przesłodzone masło - w ten sposób uzyskamy mokry piasek, którym należy wyłożyć formę.
Ja najczęściej wykładam formę papierem do pieczenia na który wykładam te ciastka, bo dzięki temu łatwiej potem wyjąć ciasto po upieczeniu.
Ciasto:
750 g sera tłustego (3krotnie zmielonego)
4 jajka (całe)
150 g cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g jagód
Wszystkie składniki z wyjątkiem jagód włożyć do miski i bardzo dokładnie wymieszać. Do masy dodać rozdrobnione blenderem jagody oraz garść nie zmielonych jagód i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto wylać na spód.
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni - wierzch musi być ścięty.
Po ostudzeniu w włożyć na parę godzin bądź na noc do lodówki.
Smacznego :)
Jako, że wyszło mi za dużo masy, postanowiłam część ciasta, już bez ciastkowego spodu, włożyć do ramekinów. Efekt?
Wygląda super :) Życzę powodzenia w prowadzeniu bloga i zachęcam do częstszych odwiedzin na pysznosc.blogspot.com
OdpowiedzUsuń