wtorek, 13 sierpnia 2013

Krem z kurek

I rada: mroźmy kurki! W środku zimy jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej!
I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie.

 Produkty:
500 g kurek
1 litr bulionu (poświęćcie parę godzin na zrobienie bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!)
1 duża cebula
2 marchewki
pietruszka
2 większe ziemniaki
2 łyżki masła 
śmietana
sól, pieprz

Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić doprawiając pieprzem i solą wedle uznania, a po przestudzeniu całość zmiksować blenderem.
Podawać samą lub z grzankami i z kleksem śmietany.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)