Tarta:
250 g mąki
125 g miękkiego masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła!
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić.
Krem cytrynowy z mascarpone i miętą:
250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
5 łyżek cukru purdu
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego
400 g truskawek
otarta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
3-4 listki drobno posiekanej mięty
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką.
Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami.
Smacznego :)
Pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie tarty!
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Musi pysznie smakować;)
OdpowiedzUsuńByla bardzo smaczna i orzezwiajaca :)
UsuńPozdrawiam!
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń