środa, 30 lipca 2014

Sorbet, sorbety, najgoręcej!

W takie upały jakie ostatnio się u nas przeplatają - rzecz idealna i obowiązkowa w niemal każdym domu! Mniej kaloryczne i mniej pracochłonne i czasochłonne niż lody :)
Do zrobienia - banalnie proste a przy tym zdrowsze niż zdobycze sklepowe!

 Sorbet arbuzowy
Sorbet arbuzowy
Składniki:
400 g arbuza
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
100 ml szampana lub napoju typu sprite

Arbuza (bez pestek) zblendować i bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. Wyjąć i jeszcze raz całość zblendować bądź bardzo dokładnie zniszczyć grudki lodu widelcem. Powtórzyć jeszcze raz po czym zmrozić przez 30-60 minut i podawać :)

W przypadku sorbetu malinowego - arbuza zastąpić malinami (ok. 200-300 g). Papkę malinową polecam przesiać przez sitko - sorbet nie ma wtedy pestek.

Sorbet malinowy

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)