niedziela, 27 października 2013

Pełnoziarniste bułeczki

Idealne na śniadanie, pięknie pachną w całym domu w niedzielny poranek...
 Składniki: (na około 10-12 bułeczek)
500 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka cukru
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!)
rozbełtane jajko

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodać oliwę i zagniatać ciasto dodając po trochu ciepłej wody. Na początku ciasto będzie kleiło się do rąk, ale po pewnym czasie przestanie.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie z ciasta formować bułki, układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarować rozbełtanym jajkiem i wstawiać do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut, do zarumienienia.

Smacznego :)

I nieodmiennie zachęcam do odwiedzenia profilu na FB: Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)