sobota, 24 sierpnia 2013

Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą

Nie lubię truskawek. To pewnie dziwne, ale po prostu nie lubię. Czasem jednak zdarza mi się popełnić ciasto właśnie z  nimi. Zapraszam na przepis :)


Tarta:
250 g mąki
125 g miękkiego masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru

Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła!
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić.

Krem cytrynowy z mascarpone i miętą:
250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
5 łyżek cukru purdu
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru bądź aromatu waniliowego
400 g truskawek
otarta skórka z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
3-4 listki drobno posiekanej mięty

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką.
Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki.
Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami.

Smacznego :)

 

4 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)