Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato!
Składniki:
Ciasto:
200 g (kostka) masła
sok i skórka starta z 1,5 cytryny
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
cukier puder - około 10-12 czubatych łyżek
Ciasto:
Masło rozpuścić. Przestudzić i dodać do niego sok i skórkę z cytryny.
W misce wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Jajka ubić z cukrem na biały kogel-mogel. Dodać roztopione masło z sokiem i skórką z cytryny i aromat waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.
Ciasto przelać do formy do babek.
Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka.
Lukier:
Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy kolor i konsystencję.
Ciepłym i płynnym jeszcze lukrem polać ciasto.
Smacznego :)