Moja ulubiona szarlotka. Naprawdę. Uwielbiam ją za wszystko! Krucha, cynamonowa...
Składniki:
1/2 kg mąki
kostka masła
2 żółtka
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 średnich obranych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Jabłka obieramy - część kroimy w kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier waniliowy i cukier puder i dokładnie mieszamy.
Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
2 częścią ciasta wylepiamy boki tortownicy.
Na tak przygotowaną tortownicę wrzucamy przygotowane wcześniej jabłka, odsączając z nich sok.
3 część ciasta układamy na górze lub ścieramy an tarce, rozkładając równomiernie na powierzchni jabłek.
Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego :)