Buraki cukrowe są duże i wyglądają tak:
Dostałam takich chyba ze 12 sztuk, a ważyły ponad 15 kilogramów.
Składniki (na około 30-40 ciastek):
1 średni burak cukrowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (zawsze dodajemy po 1 łyżeczce na każdego buraka)
około 1 kg mąki
1 jajko
Poniżej krok po kroku przedstawione jak zrobić ciastka, ale zanim do tego dojdziemy: przepis :)
Buraki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości i dokładnie studzimy. Po ostudzeniu mielimy na papkę, dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być zbite, tak, żeby dało się z niego formować paluszki, które następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 150 stopni do zarumienienia. I już :)
Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Kroimy
Obieramy i kroimy w dużą kostkę
Gotujemy, studzimy i mielimy po czym dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i uzyskujemy ciasto
Formujemy ciastka, smarujemy jajkiem i do pieca! Po zarumienieniu wyjmujemy i... smacznego :)
A ja wszędzie szukałam buraków, zdradź tajemnicę i powiedz proszę jak je zdobyłaś, pleaaaase :)
OdpowiedzUsuńZ Glinojecka, ale szczegóły pojawią się w sobotę, przy okazji kolejnego wpisu :)
UsuńNie wiem skąd jesteś, ale buraki można dostać w świętokrzyskim, mazowieckim i w okolicach Warmii i Mazur - tam zdaje się jest najwięcej - najlepiej podpytać jakiegoś rolnika o 1 lub 2 sztuki :)
bajeczne <3
OdpowiedzUsuńlubieessc.blogspot.com
Przyznaję :)
UsuńPyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńMoja Prababcia robiła dżem z buraków cukrowych.
Co to był za smak...
A mi zostały jeszcze 2 niewielkie buraki ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
ale świetny przepis!! nigdy nie jadłam buraków cukrowych, ale jestem ze świętokrzyskiego, więc muszę zdobyć je skądś :d
OdpowiedzUsuńZdaje się, że w okolicach Ostrowca byla cukrownia Częstocice - zaczęłabym od podpytywania w tamtych okolicach :)
UsuńCiekawy przepis. Fajny, bo prosty!
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis! Pierwszy raz słyszę o zastosowaniu buraka w wypiekach!
OdpowiedzUsuńCudnie wyszły, musze wypróbować, tylko buraki wpierw dorwać ;)
ile je gotowac i jak zmielić ?
OdpowiedzUsuńGotować do miękkości - coś jak na puree ziemniaczane. Ubić można najzwyklejszym tłuczkiem lub praską do ziemniaków :)
UsuńHej jak długo pieczesz? jak możesz to podaj czas miej więcej.
OdpowiedzUsuńOkolo 20-25 minut, ale to zalezy od piekarnika.
UsuńCiastka maja byc brazowe z wierzchu - jak na zdjeciu :)
Hej,mam pytanko jak długo piec?
OdpowiedzUsuńOkolo 20-25 minut, ale to zalezy od piekarnika.
UsuńCiastka maja byc brazowe z wierzchu - jak na zdjeciu :)
Buraków to mam wpizdu ;) sąsiad co roku sieje kilka hektarów ;p ale nigdy nie myślałem że można z nich coś zrobić 😀 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń