Przyznam, że bardzo lubię przepisy z cukierni Lidla przygotowywane przez Pana Pawła.
Stąd też kolejny raz wykorzystuję przepis z ich
strony.
Zaczynamy robienie rogalików od posypki, która pysznie pachnie!
Składniki:
Posypka:
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
1 laska wanilii
Cukier
mieszamy z cukrem waniliowym, cynamonem i ziarenkami z 1 laski wanilii.
Zamykamy wszystko w szczelnym słoiku, żeby zapachy się połączyły.
Ciasto:
150 g mąki
60 g zmielonych migdałów
40 g zmielonych orzechów laskowych
60 g cukru
100 g miękkiego masła
2 żółtka
1 laska wanilii
Na stolnicy dokładnie mieszamy mąkę z mielonymi migdałami,orzechami
i
cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, 2 żółtka i nasionka z 1
laski wanilii i dokładnie siekamy. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy
długi wałek, kroimy go na około 5-7 cm kawałki i nadajemy im kształt
rogalików. Kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze
180 stopni przez 12-14 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wszystkie rogaliki obtaczamy z obu stron we wcześniej przygotowanej posypce.
Rogaliki
można przechowywać przez kilka dni, polecam trzymać je w zamkniętym
pojemniku z posypką, która została nam po obtaczaniu ciasteczek - dzięki
temu uzyskamy nieziemski zapach i aromat. Smacznego :)
Zapraszam po więcej na profil
Ewa Kuchennie na facebooku:
KLIK