Dostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę!
Składniki:
ok. 1 kg brzoskwiń
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki wody
sok z połowy cytryny
Brzoskwinie oddzielić od pestki, pokroić: ja pokroiłam w naprawdę drobną kostkę. Skórki nie trzeba zdejmować - sama się rozpadnie w czasie gotowania. Pokrojone brzoskwinie wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas, żeby nic nie przywarło do dna. Po godzinie dodać brązowy cukier i gotować jeszcze około 45 minut. Przełożyć do czystych i suchych słoiczków i zapasteryzować. Ja pasteryzuję wkładając
zamknięte słoiki do piekarnika, ustawiam 130 stopni i trzymam tak przez
jakieś 15 minut. Potem wyciągam i odstawiam do góry dnem na ściereczce.
Po ostygnięciu będą gotowe do jedzenia. Smacznego! :)
taki własnej roboty dżem brzoskwiniowy jest przepyszny !!!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńTylko podejrzanie szybko znika ;)