Dobre ciasto ze śliwkami jest zawsze dobre i basta!
To kolejna odsłona śliwek w cieście po kruchym cieście oraz jogurtowym placku ze śliwkami.
Składniki:
kostka masła
150 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego niesłodzonego
700 g śliwek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
szczypta soli
W misce masło ucieramy kulą do ucierania ciast, dosypując po trochu cukru. Dodajemy szczyptę soli i jajka jedno po drugim (po każdym jajku dokładnie ucieramy masę). Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę i budyń waniliowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 30x20 cm nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą po czym przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy łyżką i na ciasto wykładamy owoce.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.
Jeśli ktoś lubi kruszonkę na ciastach - może posypać nią śliwki - u nas śliwki zostały posypane jedynie cukrem pudrem i moim zdaniem to zdecydowanie wystarczyło.
Smacznego :)
Robiłam coś podobnego. Niestety, wszystko zależy od smaku i rodzaju śliwek - moje były bardzo kwaśne, przez co ciasto nie aż tak smaczne ;(
OdpowiedzUsuńTo tak jak w zasadzie w przypadku każdego ciasta - smak owoców naprawdę pełni ważną rolę.
UsuńPozdrawiam :)
Ciasto pychota! Bardzo łatwo się robi.POLECAM
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo serdecznie :)
Usuńwlasnie je pieke pozniej napisze czy sie udalo
OdpowiedzUsuń