środa, 16 października 2013

Ucierane ciasto ze śliwkami

Dobre ciasto ze śliwkami jest zawsze dobre i basta!
To kolejna odsłona śliwek w cieście po kruchym cieście oraz jogurtowym placku ze śliwkami.
Składniki:
kostka masła
150 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego niesłodzonego
700 g śliwek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
szczypta soli

W misce masło ucieramy kulą do ucierania ciast, dosypując po trochu cukru. Dodajemy szczyptę soli i jajka jedno po drugim (po każdym jajku dokładnie ucieramy masę). Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę i budyń waniliowy i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 30x20 cm nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą po czym przekładamy na nią ciasto, wyrównujemy łyżką i na ciasto wykładamy owoce.

Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.

Jeśli ktoś lubi kruszonkę na ciastach - może posypać nią śliwki - u nas śliwki zostały posypane jedynie cukrem pudrem i moim zdaniem to zdecydowanie wystarczyło.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Robiłam coś podobnego. Niestety, wszystko zależy od smaku i rodzaju śliwek - moje były bardzo kwaśne, przez co ciasto nie aż tak smaczne ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak w zasadzie w przypadku każdego ciasta - smak owoców naprawdę pełni ważną rolę.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciasto pychota! Bardzo łatwo się robi.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie je pieke pozniej napisze czy sie udalo

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)