sobota, 16 listopada 2013

Masło orzechowe!

Znacie kogoś, kto nie lubi masła orzechowego? Ja chyba nie...
Proste do zrobienia w domu, smakuje wspaniale i jest dużo lepsze i zdrowsze niż te sklepowe masła.

Składniki:
ok. 500 g orzechów arachidowych (ziemnych, fistaszków)
1/4 łyżeczka soli
opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru

Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną pachnieć. Po uprażeniu ostudzić - to bardzo ważne, bo orzechy będą rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków.

Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić.
Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK

1 komentarz:

  1. Powiem szczerze że bardziej lubię masło orzechowe niz jakaś tam nutelle a w domu często własnie robię z pistacji. pozdrawiam i zapraszam na ~ http://narodziny-smaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)