czwartek, 20 lutego 2014

Madarynkowe ciasto bez mąki i cukru

Jakiś czas temu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru nie dodałam - za to dodałam miód. No dobrze - posypałam je na koniec cukrem pudrem, ale tego przecież nie musicie robić, prawda?
Ciasto jest mocno mandarynkowe, gorzkawe, z migdałowym posmakiem. Pyszne :)
Składniki:
6 mandarynek - najlepiej jakichś słodszych
~1/3 szklanki miodu
300 g mielonych migdałów
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mandarynki gotować około godziny. Nie obierać ich - włożyć do garnka ze skórką.

Po ugotowaniu mandarynki ostudzić i dokładnie zmiksować blenderem.
Całe ciasto można przygotować za pomocą robota kuchennego - ja po prostu wymieszałam wszystko trzepaczką.
Do rozdrobnionych mandarynek dodać migdały, miód, jajka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Przelać do formy (u mnie była prostokątna o wymiarach 30x20 cm). Piec godzinę w temperaturze 180-190 stopni. po 30-40 minutach ciasto nakryć folią aluminiową, żeby się nie przypiekło za bardzo.

Smacznego :)


I oczywiście nadal gorąco zapraszam do polubienia Ewa Kuchennie na facebooku!
Dietetyczne ciasteczka

5 komentarzy:

  1. Ale to musi być smaczne ! zamiast mąki zmielone na pył migdały ummmm pychotka ! Zapisuje do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na pewno ciekawe - przez migdały i mandarynki lekko gorzkawe. Ale spróbować polecam :)

      Usuń
  2. Mniammm zjadłabym takie mandarynkowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda to ciasto. Z maradynkami mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :-)

    http://nowoczesnadama.blogspot.com/
    http://instagram.com/marta_verdi

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)