Składniki:
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być grubo siekane orzechy laskowe, migdały)
1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych)
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto.
Z ciasta lepić niewielkie kule wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczać. Zachować niewielkie odstępy - ciastka mogą nieznacznie rozlać się na boki.
Piec przez 8-10 minut w temperaturze 175 stopni. Ciastka powinny być rumiane z wierzchu.
Z blaszki zdejmować po przestudzeniu - wcześniej ciastka będą miękkie i mogą się rozpadać.
Smacznego :)
Tyle pyszności plus miód:))..Te ciasteczka muszą być poezją smaku:).
OdpowiedzUsuńSą cudne! I w wersji bez mąki i cukru jak i z nimi ;)
Usuńidealne właśnie do szklanki mleka! :)
OdpowiedzUsuń