W roli głównej dziś szparagi!
Sos holenderski:
1/2 kostki zimnego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
sól, pieprz
pietruszka
zielone szparagi
Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny. Na koniec doprawić sos solą, pieprzem i pietruszką.
Szparagom odłamać zdrewniałe części, umyć i szparagi albo wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć lub gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej sokiem z cytryny.
Przełożyć szparagi na talerze i podawać z sosem holenderskim.
Smacznego!
Smakowite muszą być te szparagi :)
OdpowiedzUsuń