piątek, 15 maja 2015

Ciasto bananowe z jagodami goji i kajmakiem

Moi znajomi raczej wiedzą, że na spotkanie przychodzę z ciastem. Zazwyczaj. Cóż, tak już mam, a oni nie protestują raczej ;)
Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące, bananowe i karmelowe, pycha!

Kiedyś robiłam chlebek bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
1,5 łyżeczk proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka maślanki
3 duże banany
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek jagód goji

Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy, otwieramy i odstawiamy masę kajmakową do późniejszego wykorzystania.

Jajka ubijamy na białą masę. Cały czas miksując dodajemy 5 łyżek masy kajmakowej, proszek do pieczenia, cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy.
Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami goji.

Smacznego :)
Wiosenne słodkości!

10 komentarzy:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :)
Zapraszam również serdecznie do obserwowania bloga w Google+ oraz śledzenia na facebooku!

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia :)