Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące, bananowe i karmelowe, pycha!
Kiedyś robiłam chlebek bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
1,5 łyżeczk proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka maślanki
3 duże banany
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek jagód goji
Puszkę mleka zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny. Studzimy, otwieramy i odstawiamy masę kajmakową do późniejszego wykorzystania.
Jajka ubijamy na białą masę. Cały czas miksując dodajemy 5 łyżek masy kajmakowej, proszek do pieczenia, cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy.
Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami goji.
Smacznego :)
Banany i kajmak to nieziemska kombinacja!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
UsuńPiękne ciasto ci wyszło, fajne połączenie smaków, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńNieodmiennie zapraszam na kawałek ;)
UsuńMuszę wypróbować :)!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńJaki pyszny i fantastyczny pomysł :) poproszę taki większy kawałek :):)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, oddam chętnie całą blachę :)
UsuńDodatek jagód goji wynosi to ciasto na zupełnie inny poziom, super :)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuń