Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy pomocy TEGO przepisu. Tym jednak też warto dać szansę - są chrupiące, puszystsze, miękkie w środku i nie mają ostrych kantów.
Robiąc je korzystałam kolejny raz z przepisu kuchni Lidla, trochę go modyfikując.
Składniki:
200 g mąki
110 g masła
70 ml mleka 3,2%
100 g brązowego cukru
1/2 opakowania suchych drożdży
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki cukru waniliowego
Dodatki: wedle uznania - u mnie cukier puder, dżem jagodowy i golden syrup
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem waniliowym i 50 g brązowego cukru.
W garnku na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy masło tak, żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia.
1 jajko i 1 żółtko ubijamy z pozostałym 50 g cukru na gadką, białą masę. Dodajemy przestudzone, ciepłe masło z mlekiem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy powoli suche składniki cały czas mieszając.
Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży.
Smacznego :)
Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku!
Zjadłabym takie goferki, najlepiej z dżemorem :P
OdpowiedzUsuńZapraszam w takim razie na gofry z domowym dżemem jagodowo-malinowym :))
UsuńDrożdżowe gofry... to coś dla mnie ;) Ostatnio polubiłam się z ciastem drożdżowym, a gofry chyba każdy uwielbia od dzieciństwa ;) Na pewno przetestuje Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę cudownie <3
Bardzo lubię wszystkie gofry i to nie tylko na słodko:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Na drożdżach nie robiłam ,gofry na śniadanie?piszę się na to :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry, dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńJa też nie mam typowej gofrownicy - mam urządzenie Severina z wymiennymi płytkami - może służyć jako toster, gofrownica i grill :)
Usuńhttp://tostery.com.pl/2011/11/22/sandwich-grill-gofry-3w1-nowosc-hit-severin-toster/